Biografia

 

Aloitin kitaransoiton 11 vuotiaana kun siskoni opetti minulle joitain sointuja ja säestystä. Samoihin aikoihin näin tv:stä dokumentin Jimi Hendrixistä, josta tulikin yksi tärkeimmistä vaikuttajistani. Dokumentilla oli minulle todella suuri vaikutus. Kaksi vuotta myöhemmin pääsin Pop/Jazz konservatorio kitara- ja teoriatunneille ja myöhemmin ammattilinjalle, josta valmistuin kitaransoiton opettajaksi vuonna 1999. Opettajina minulla olivat Keijo Pennanen, Jarmo Hynninen ja Harri Louhensuo. Syyslukukauden 1998 olin vaihto-oppilaana Itävallassa Grazzissa, jossa opettajina toimivat mm.Uli Rennert ja Ed Neumeister. Tuona aikana soitin Tales-yhtyeessä, jonka jäsenet olivat neljästä eri maasta (Puola, Kreikka, Kosovo ja Suomi). Bändi on keikkaillut Itävallassa ja Marokossa ja julkaissut myös levyn. Olen myös ottanut yksityistunteja Raoul Björkenheimilta, Jarmo Saarelta ja Teemu Viinikaiselta.

Free Controllin perustin vuonna 1996. Muut jäsenet tuolloin olivat Lasse Lindgren (basso) ja Thomas Törnroos (rummut). Myöhemmässä kokoonpanossa rumpuja soitti Mikko Kaakkuriniemi ja lauluun tuli vaimoni Johanna Iivanainen. Yhtye on julkaissut kaksi omakustannelevyä ja keikkaillut Suomessa ja Latviassa. Samalla kokoonpanolla soitettiin myös Johannan omaa nimeä kantava soololevy (Silence 2004), joka oli Jazz Emma ehdokkaana.
Minulla oli suuri kunnia olla mukana Iro Haarlan ja Uffe Krokforssin johtamassa Loco Motife ensemblessä, joka esiintyi lyhyen olemassaolonsa aikana Tampereen Jazz Happeningissä 2004 ja Tum Festissä 2005 ja julkaisi `Penguin Beguine`-cd:n (TUM 2005), joka palkittiin Jazz Emmalla vuoden 2005 parhaana jazzlevynä.
Kurkirku-yhtyeessä olen ollut mukana vuodesta 2004. Yhtyettä johtavat Mirella Pendolin (laulu) ja Kalle Katz (koskettimet). Muut jäsenet ovat Tero Tuovinen (basso) ja Pekka Saarikorpi (rummut). Julkaisimme debyyttilevymme The Mesh syksyllä 2006, joka valittin yhdeksi Jazz Emma ehdokkaaksi sinä vuonna.
Vuonna 2005 sai päivänvalon uusi yhtye, joka aluksi kantoi nimeä Aaltonen-Iivanainen-Suonsaari trio. Saksofonia ja huilua siinä soittaa Junnu Aaltonen ja rumpuja Klaus Suonsaari. Olin jo useamman vuoden miettinyt tätä kokoonpanoa, mutten ollut rohjennut ottaa yhteyttä kyseisiin muusikoihin. 2004 kesällä pääsin soittamaan Junnun trion vieraana yhden keikan Porvoon tuomiokirkossa. Keikasta jäi todella hyvä fiilis ja uskalsin sitten ehdottaa Junnulle ja Klaussille ideani uudesta triosta ja onnekseni he suostuivat. Klaus keksi yhtyeellemme myöhemmin nimen Nordic Trinity. Yhtye on julkaissut neljä levyä KSJAZZ-levymerkillä: ´Wonders Never Cease` (Jazz Emma-ehdokkuus v.2006), Éternal Echoes`(2008) , ´Plays The Music Of Edward Vesala`(2010) ja Live(2012).

Bar Mary oli Porvoossa sijaitseva musiikkibaari, josta vuosien mittaan muodostui minulle erittäin tärkeä soittopaikka. Muusikkotoverini rumpali Thomas ´Tumppi` Törnroos järjesti ahkerasti siellä Steaming-jazzklubia avarakatseisen baarinpitäjän Jocke Lybeckin suostumuksella, jossa onnekseni pääsin usein soittamaan. Valitettavasti v.2006 syksyllä baari jouduttiin sulkemaan vuokrasopimuksen päätyttyä. Bar Mary toimi minulle parhaana kouluna soittamiseen ja paikan merkitys on ollut itseni lisäksi monille muille muusikoille sekä Porvoolaiselle musiikkiyleisölle todella suuri. Onneksi vuonna 2010 Jocke palasi takaisin Porvooseen ja sama klubitoiminta jatkui Bar Sohossa, mutta valitettavasti tämäkin muusikoiden ja yleisön omaksi ottama paikka pistää pillit pussiin. Toivottavasti Jocke löytää pian uuden paikan!

Vaikutteista puhuttaessa Jimi Hendrixiä en voi korostaa liikaa. Arvostan Hendrixiä hyvin paljon, enkä pelkästään kitaristina vaan myös sanoittajana ja säveltäjänä. Hänen vahva bluessoittonsa tekee minuun myös suuren vaikutuksen. Olen soittanut joitain Hendrix coverkeikkoja ja ne ovat aina olleet mahtavia kokemuksia.
Toinen suuri vaikuttajani on Raoul Björkenheim, joka mielestäni kuuluu samaan sarjaan Hendrixin kanssa. Näin lukioikäisenä Krakataun ensimmäistä kertaa livenä ja täytyy sanoa, että se oli aivan huikea kokemus. Bändin soitossa oli aivan sanoinkuvaamatonta voimaa. Muistan ajatelleeni keikasta toivuttuani, että se bändi pystyy siirtämään vuoria. Kaikki ääripäät hiljaisesta kovaan ja rumasta kauniiseen tulivat esille. Krakatau ja Raoul Björkenheim ovat syyt siihen miksi perustin Free Controllin.
Kingston Wall ja Petri Wallin kitarismi eivät myöskään jättäneet minua kylmäksi. Saman tyyppinen voimakas triosoitanta kuin Hendrixillä ja erinomaisia kappaleita. Onnekseni ehdin nähdä heidät livenä kymmenkunta kertaa. Meillä on muutaman kaverin kanssa Kingston Wall coverprojekti. Koen coversoittamisen tärkeäksi kahdesta syystä. Ensimmäisenä tulee kunnioitus itse tekijää kohtaan. Eli artistin musiikki on tehnyt niin suuren vaikutuksen, että sitä haluaa kunnioittaa soittamalla tässä tapauksessa Kingston Wallin musiikkia. Toinen syy on yksinkertaisesti se, että oppii soittamaan kyseistä musiikkia ja toivon mukaan myös lisätä siihen hieman omaakin näkemystä.
Bill Frisellin maalaileva ja melodinen soitto kolahtaa minulle aina. Hän käyttää hienosti dynamiikkaa volumepedaalin avustuksella.
Muita kitaravaikuttajiani ilman mitään järjestystä ovat mm. Ritchie Blackmoore, Wes Montgomery, Charlie Christian, Pat Metheny, John Scofield, Wayne Krantz, Tom Morello, Stevie Ray Vaughan, Mike Stern, Jarmo Saari, Steve Vai, Eddie Van Halen, Ben Monder, Tommy Emmanuel, Guthrie Govan, George Benson, Django Reinhardt, John Fruciante, Joe Satriani, Eric Clapton, Peter Green, Esa Pulliainen, Eric Johnson, Frank Gambale, Jeff Beck, Grant Green ja Heikki Silvennoinen.

Minulla on ollut ilo ja kunnia esiintyä mm. seuraavien hienojen muusikoiden kanssa: Anders Bergkranz, Iro Haarla, Uffe Krokfors, Junnu Aaltonen, Klaus Suonsaari, Johanna Iivanainen, Severi Pyysalo, Kari ´Sonny` Heinilä, Mika Kallio, Mikko Innanen, Raoul Björkenheim, Thomas Törnroos, Kalle Katz, Rasmus Korström, Marian Petrescu, Mihai Petrescu, Antti Sarpila, Keith Hall, Pentti Lasanen, Tom Nekljudov, Jukka Perko, Lasse Lindgren, Mikko Kaakkuriniemi, Kari Ikonen, Jukka Eskola, Petri Puolitaival, Antti Lötjönen, Susanna Hietala, Jarno T. Karjalainen, Jaska Lukkarinen, Mika Kallio, Senni Eskelinen, Niko Votkin, Kalle Ylitalo, ja Ville Herrala.